Långbacka Samfällighet

Avlopp

I olika rapporter och även i information från andra samfälligheter och bostadsrättsföreningar som filmat sina avloppsledningar så framkommer det att avloppsledningar skadas på grund av att fel saker spolas ner i avloppen. Detta i sin tur medför att samfälligheterna behöver genomföra kostsamma reparationer, vilket i slutändan kan medföra dyrare avgifter för medlemmarna i samfälligheten. Utifrån detta känner vi i styrelsen att det är viktigt att vi medlemmar i samfälligheten har en kunskap om de rekommendationer som delas ut av VA-organisationerna. Om vi alla observerar och beaktar detta minimerar vi riskerna för stopp i avloppen.

I en nyligen genomförd undersökning av branchorganisationen Svenskt vatten framgår följande:

Avloppsreningsverkets uppgift är att ta hand om vanligt hushållsspillvatten, det vill säga vatten ifrån toalett, dusch och diskmaskin. Allt annat hör hemma i papperskorgen.

Varje dag spolas det ner en mängd saker som inte har i avloppet att göra:

  • Hushållspapper och näsdukar
  • Servetter och våtservetter
  • Tops och bomullstussar
  • Fimpar och snus
  • Bindor och tamponger
  • Kondomer
  • Kattsand
  • och mycket mer...

Allt sådant ska kastas i papperskorgen, för på vägen till reningsverket orsakar sådant skräp problem i form av stopp och driftstörningar.

Observera att när det blivit stopp i något avlopp inom Samfälligheten Långbacka görs en filmning av avloppen. Om det framgår att stoppet är orsakat på grund av oaktsamhet från fastighetsägaren är det denne som står för samtliga kostnader.

Faran med "snålspolning"

Att byta till snålspolande toaletter är en snabb och enkel sparåtgärd vid badrumsrenoveringen, men i fastigheter med äldre avloppstammar (som samtliga fastigheter i Långbacka Samfällighet) så ställer de till mycket mer problem än vad de sparar vatten på sikt. Äldre avloppsystem är inte dimensionerade för det lägre vattenflödet och på många ställen kan det vara lite lägre fall på rören än optimalt. På vissa platser kan det tillochmed förekomma svackor i rören på grund av att marken rört sig med åren. Detta gör att toapapper och avföring lätt fastnar i rören och på sikt orsakar en blockad om man inte använder tillräckligt med vatten vid spolningen. Bara för att toaletten ser tom ut så betyder inte det att rören blir tömda hela vägen. Detta blir extra viktigt kvällstid när flödet är lägre och ej bortspolad avföring kan hinna torka fast under natten.

I äldre toaletter brukar en vanlig spolning använda upp till 15 liter vatten, medan en modern "stor spolning" brukar ligga mellan 6 och 8 liter. Vår rekommendation är att ställa upp den stora spolningen till absoluta maxnivån, och att spola flera gånger om det är mycket som ska spolas ner. Den lilla spolningen ska endast användas för att spola bort urin. Genom att spola ordentligt och följa råden nedan får vi tillsammans mycket mer välmående stammar. När spolbilen tvingas åka ut och spola stammarna så negeras miljöbesparingen för "snålspolningen" väldigt snabbt.

Vad ska man göra då?

  • Skölj inte penslar under rinnande vatten. Torka istället av dem med papper och rengör i vatten som du lämnar in på närmaste miljöstation.
  • Lämna in gamla mediciner på apoteket.
  • Överblivna kemikalier, färger, lacker, lim, lösningsmedel, starka rengöringsmedel och liknande lämnar du som farligt avfall på återvinningen.
  • Spola inte ner fett i avloppet. Torka ur med hushållspapper eller häll upp i till exempel en tom pet-flaska som du lägger i soppåsen.
  • Släng tops, bomullstussar, bindor, kondomer, snus, cigarettfimpar och annat skräp i soppåsen – inte i avloppet.
  • Spola ordentligt efter toalettbesöket, hellre för mycket än för lite. Miljöbesparingen från att snåla med vattnet blir minimal när spolbilen måste åka ut flera gånger i månaden.

 

Om vi alla bidrar med att beakta dessa rekommendationer skapar vi förutsättningar för olika satsningar inom samfälligheten istället för att lägga medel på spolningar och reparationer av avloppen i samfälligheten. 

Protokollet från Årsstämman

finns nu i boendeportalen.

Publicerat: 29 december 2024 19:43

Gästrike Vatten informerar

arbetet med ledningsnätsförnyelse vid Långbackavägen kommer att ta ett litet juluppehåll mellan den 20/12- 7/1. Just nu är tanken att fylla igen stora delar av den schakt som ...

Visa mer

arbetet med ledningsnätsförnyelse vid Långbackavägen kommer att ta ett litet juluppehåll mellan den 20/12- 7/1. Just nu är tanken att fylla igen stora delar av den schakt som idag står öppet, för att kunna öppna delar av gång/cykel-banan. Området inne i Långbacka som idag står stängt kommer fortsatt att vara avstängt och gång/cykel-banan mot ”Skogen” kommer även den att vara stängd.

Publicerat: 18 december 2024 23:07

Onsdag 27/11 stänger GV av vattnet på LIllmyravägen

Gästrikevatten driftstörningar

Vattnet stängs av till din fastighet på Lillmyravägen i Gävle kommun onsdagen den 27 november från klockan 08:00 till cirka klockan 16:00 på grund av ett ...

Visa mer

Gästrikevatten driftstörningar

Vattnet stängs av till din fastighet på Lillmyravägen i Gävle kommun onsdagen den 27 november från klockan 08:00 till cirka klockan 16:00 på grund av ett ledningsarbete.

Innan dess kan du tappa upp vatten för att kunna dricka och spola toaletten.

När vattnet är avstängt använd inte disk- eller tvättmaskiner. Se till att alla vattenkranar är stängda.

När vattnet kommer tillbaka kan det bubbla av luft och vara missfärgat. Det är inte farligt. Låt kallt vatten rinna ur flera kranar tills vattnet ser klart ut igen.
 

Publicerat: 26 november 2024 15:00

Viktigt skotta utanför El- & undercentraler

Påminner om att i veckoansvaret på våra områden ingår att skotta utanför el- och undercentral samt miljörummen.

El- & undercentraler kan våra entrepenörer/leverantörer behöva komma in i  om det blir ...

Visa mer

Påminner om att i veckoansvaret på våra områden ingår att skotta utanför el- och undercentral samt miljörummen.

El- & undercentraler kan våra entrepenörer/leverantörer behöva komma in i  om det blir något fel med el eller vatten. Eller ansvariga i styrelsen när det gäller tex byta säkringar.

Denna vecka, 47 är det dessa fastigheter som har veckoansvar:
Område 1:    LMV 143
Område 2:    LMV 109
Område 3:    LMV 43
Område 4:     LBV 128
Område 5:     LBV 52
Område 6:     LBV 36

Område 7:     LBV 145
Område 8:      LBV 63
Område 9:     LBV 23

 

Publicerat: 23 november 2024 14:23

OBS! Vattnet har stängts på område 8 & 9

Som ni säkert upptäckt så var det inte område 5 & 6 som vattnet stängdes av.
Det är område 8 & 9 som drabbas.  Nr 1-61.

Ber om ursäkt att ...

Visa mer

Som ni säkert upptäckt så var det inte område 5 & 6 som vattnet stängdes av.
Det är område 8 & 9 som drabbas.  Nr 1-61.

Ber om ursäkt att det vi hade fel uppfifter när infon lades ut igår.

Publicerat: 19 november 2024 10:34