Långbacka Samfällighet

Avlopp

I olika rapporter och även i information från andra samfälligheter och bostadsrättsföreningar som filmat sina avloppsledningar så framkommer det att avloppsledningar skadas på grund av att fel saker spolas ner i avloppen. Detta i sin tur medför att samfälligheterna behöver genomföra kostsamma reparationer, vilket i slutändan kan medföra dyrare avgifter för medlemmarna i samfälligheten. Utifrån detta känner vi i styrelsen att det är viktigt att vi medlemmar i samfälligheten har en kunskap om de rekommendationer som delas ut av VA-organisationerna. Om vi alla observerar och beaktar detta minimerar vi riskerna för stopp i avloppen.

I en nyligen genomförd undersökning av branchorganisationen Svenskt vatten framgår följande:

Avloppsreningsverkets uppgift är att ta hand om vanligt hushållsspillvatten, det vill säga vatten ifrån toalett, dusch och diskmaskin. Allt annat hör hemma i papperskorgen.

Varje dag spolas det ner en mängd saker som inte har i avloppet att göra:

  • Hushållspapper och näsdukar
  • Servetter och våtservetter
  • Tops och bomullstussar
  • Fimpar och snus
  • Bindor och tamponger
  • Kondomer
  • Kattsand
  • och mycket mer...

Allt sådant ska kastas i papperskorgen, för på vägen till reningsverket orsakar sådant skräp problem i form av stopp och driftstörningar.

Observera att när det blivit stopp i något avlopp inom Samfälligheten Långbacka görs en filmning av avloppen. Om det framgår att stoppet är orsakat på grund av oaktsamhet från fastighetsägaren är det denne som står för samtliga kostnader.

Faran med "snålspolning"

Att byta till snålspolande toaletter är en snabb och enkel sparåtgärd vid badrumsrenoveringen, men i fastigheter med äldre avloppstammar (som samtliga fastigheter i Långbacka Samfällighet) så ställer de till mycket mer problem än vad de sparar vatten på sikt. Äldre avloppsystem är inte dimensionerade för det lägre vattenflödet och på många ställen kan det vara lite lägre fall på rören än optimalt. På vissa platser kan det tillochmed förekomma svackor i rören på grund av att marken rört sig med åren. Detta gör att toapapper och avföring lätt fastnar i rören och på sikt orsakar en blockad om man inte använder tillräckligt med vatten vid spolningen. Bara för att toaletten ser tom ut så betyder inte det att rören blir tömda hela vägen. Detta blir extra viktigt kvällstid när flödet är lägre och ej bortspolad avföring kan hinna torka fast under natten.

I äldre toaletter brukar en vanlig spolning använda upp till 15 liter vatten, medan en modern "stor spolning" brukar ligga mellan 6 och 8 liter. Vår rekommendation är att ställa upp den stora spolningen till absoluta maxnivån, och att spola flera gånger om det är mycket som ska spolas ner. Den lilla spolningen ska endast användas för att spola bort urin. Genom att spola ordentligt och följa råden nedan får vi tillsammans mycket mer välmående stammar. När spolbilen tvingas åka ut och spola stammarna så negeras miljöbesparingen för "snålspolningen" väldigt snabbt.

Vad ska man göra då?

  • Skölj inte penslar under rinnande vatten. Torka istället av dem med papper och rengör i vatten som du lämnar in på närmaste miljöstation.
  • Lämna in gamla mediciner på apoteket.
  • Överblivna kemikalier, färger, lacker, lim, lösningsmedel, starka rengöringsmedel och liknande lämnar du som farligt avfall på återvinningen.
  • Spola inte ner fett i avloppet. Torka ur med hushållspapper eller häll upp i till exempel en tom pet-flaska som du lägger i soppåsen.
  • Släng tops, bomullstussar, bindor, kondomer, snus, cigarettfimpar och annat skräp i soppåsen – inte i avloppet.
  • Spola ordentligt efter toalettbesöket, hellre för mycket än för lite. Miljöbesparingen från att snåla med vattnet blir minimal när spolbilen måste åka ut flera gånger i månaden.

 

Om vi alla bidrar med att beakta dessa rekommendationer skapar vi förutsättningar för olika satsningar inom samfälligheten istället för att lägga medel på spolningar och reparationer av avloppen i samfälligheten. 

Fel datum på avgiftsavierna - Uppdaterad 14/4 & 15/4

På avierna för samfällighetsavgiften för maj, dvs de vi ska betala nu i april, står tyvärr förfallodatum 2025-05-30.
Uppmärksamma medlemmar har påtalat detta för både oss i styrelsen och HSB ...

Visa mer

På avierna för samfällighetsavgiften för maj, dvs de vi ska betala nu i april, står tyvärr förfallodatum 2025-05-30.
Uppmärksamma medlemmar har påtalat detta för både oss i styrelsen och HSB:s kundtjänst.
Har nu pratat med kundtjänsten och de jobbar på att felsöka vad som gått fel, för att åtgärda detta.
Så fort vi får mer information lägger vi ut detta här på hemsidan.

HSB informerar 12/4:
"Hej, Tyvärr har det blivit fel förfallodatum på majs avier, vi har omaviserat avierna och nya avier kommer att skickas ut på måndag från oss"
----------- 15 april ----
TACK ni uppmärksamma medlemmar som skriver in om den nya AvgiftsAVIERna gällande maj (att den har samma OCR-nummer som det första - just för den gäller samfällighetsavgiften i maj) Plus att man/vi behöver "ta bort den felutskickade" från sin internetbank.

På sida 2 på de "korrekta avierna" från HSB står det:

"RÄTTAT FÖRFALLODATUM 2025
Här kommer en ny avi med förfallodatum 2025-04-30 som ersätter tidigare utskickad  avi avseende maj månad 2025.
Om ni redan har betalt för maj kan ni bortse från den här avin.
För er som har autogiro kommer det att dras som vanligt på förfallodatumet 2025-04-30

Med vänlig hälsning 
Kundtjänst
HSB Södra Norrland"

Publicerat: 10 april 2025 08:12

Vänligen ombedes: LUFTA ALLA era element

Alla hus som berördes av avstängningen av fjärrvärmen,  MÅSTE lufta ALLA sina element.
Detta då det förekommer oljud från ledningarna för vissa medlemmar/hus. Det gäller främst LBV 140, 138, 136, 134, 132 ...

Visa mer

Alla hus som berördes av avstängningen av fjärrvärmen,  MÅSTE lufta ALLA sina element.
Detta då det förekommer oljud från ledningarna för vissa medlemmar/hus. Det gäller främst LBV 140, 138, 136, 134, 132, men också 130 till 122. GFM är kontaktade men säger att det troligtvis är luft i fjärrvärmesystemet.

Påminner om att vi bor i en samfällighet där vi alla har ett gemensamt ansvar för att anläggningen sköts.

Publicerat: 3 april 2025 09:08

Problem med fjärrvärmen efter grävningen i måndags?

Nu när fjärrvärme-ledningen är fixad (den Gästrike vatten grävde av) kan det för en del fastigheter behöva luftas element för att värmen ska komma tillbaka i dem. 

Publicerat: 2 april 2025 15:13

Värmeledning avgrävd på Långbacka

Gästrike Vatten har grävt av en värmeledning. Denna kommer GFM reparera på måndag 31 mars, hus som blir beröra i form av att värmen stängs av några timmar är Långbacka ...

Visa mer

Gästrike Vatten har grävt av en värmeledning. Denna kommer GFM reparera på måndag 31 mars, hus som blir beröra i form av att värmen stängs av några timmar är Långbacka 64 till 80 och 94 till 150.

Publicerat: 28 mars 2025 13:57

Rapportering snöskador

Rapportering av snöskador sker på samma sätt som övriga felanmälningar, till styrelsen, lämpligast via mejlen, då även foton kan bifogas.

Publicerat: 23 mars 2025 14:31